Bunkerdag 2017

Open Dag

Op zaterdag 10 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan langs de hele Nederlandse kust bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn nog langs de gehele Nederlandse kust te vinden, maar zijn beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. De oorlog, de angst voor een aanval vanuit zee, het dagelijks leven van de Duitse soldaat en de evacuaties van de kustbewoners. De Bunkerdag brengt deze verhalen opnieuw tot leven. Dus ook in IJmuiden!

Bunkerdag Survivalgids

Tijdens de Bunkerdag zijn zoveel mogelijk bunkers van de Atlantikwall open voor publiek. Sommige van deze bunkers zijn ingericht als museum. Daardoor zijn ze goed toegankelijk, netjes en schoon. Maar veel van de bunkers zijn normaal gesloten voor publiek. Er wonen vleermuizen, ze staan onder water of liggen begraven in het zand. Deze bunkers zijn een stuk minder goed toegankelijk. Daarom een kleine survivalgids om de Bunkerdag goed door te komen.

Trek goede schoenen aan

Trek stevige schoenen aan waarmee je goed door los zand en modder kan lopen. In sommige bunkers kan een klein laagje water staan, dus het is handig als ze ook waterdicht zijn.

Trek goede kleding aan

Met goede kleding bedoelen we in dit geval niet je zondagse outfit. Soms moet je een beetje klimmen en klauteren om een bunker in te komen. Loszittende kleding maakt dit een stuk makkelijker. Ook zijn veel van de bunkers al enige tijd niet meer afgestoft. Als je ergens tegenaan komt kun je dus wat viezigheid op je kleren krijgen.

Pas op voor teken

Het is het tekenseizoen en we hopen natuurlijk op lekker weer. Maar pas op wanneer je op bunkertocht met je blote benen door het hoge gras, struikgewas en bossen loopt. Trek voor de zekerheid toch een lange broek aan en lange mouwen. Als je het echt goed wilt doen stop je je broek ook nog in je sokken.

Neem je zaklamp mee

In sommige bunkers is het licht sinds WO2 niet meer aangeweest. We doen ons best veel van de bunkers te verlichten, maar donkere hoekjes, gangen en kamers zullen er altijd blijven. Neem dus je zaklamp mee!

Koop je Bunkerdagticket in de voorverkoop

Goed voorbereid op stap is het halve werk. Als je je Bunkerdagticket in de voorverkoop koopt, dan weet je zeker dat je op de dag zelf niet meer in de rij hoeft te staan voor een kaartje. Ook kun je niet op iedere locatie een ticket kopen, waardoor je deze bunker nog niet in kan. Je kunt je tickets kopen via www.bunkerdag.nl, of op een van de voorverkooplocaties.

Wanneer?

Zaterdag 10 juni 2017
Vanaf 10:00 tot 17:00

Toegangsprijzen

  Van Tot Toelichting
Kinderen 3.00
Volwassenen 6.00

Kinderen onder de 4 jaar zijn gratis. Voor veteranen geldt een korting van 50%, op vertoon van de Veteranenpas. De pas biedt korting op 1 ticket. Deze korting is alleen te verkrijgen bij de ticketverkoop bij de bunkers (dus niet online).

Contactgegevens

Bunker Museum IJmuiden

Badweg 38
1976 BZ IJmuiden

Badweg Model.NdtrcItem.HouseNumber
1976 BZ, IJmuiden