Buitenplaatsen en kastelen IJmond

De route Buitenplaatsen & Kastelen brengt u langs de bijzondere buitenplaatsen en kastelen van Velsen, Beverwijk en Heemskerk. U wandelt door prachtige bossen waar deze zomerverblijven tussen de bomen zijn gevestigd. Natuur wordt afgewisseld met cultuur. Naast de statige villa’s, markante bijgebouwen en kastelen kunt u ook de omliggende tuinen en parken bewonderen. Onderweg kunt u genieten van een heerlijk hapje of drankje bij een van de vele horecagelegenheden. U loopt de route via de aangegeven knooppunten.

Wandelen door historisch IJmond

Buitenplaatsen staan veelal bekend om hun krachtige uitstraling en omvangrijke omliggende tuinen. Kennemerland heeft daarin een rijke geschiedenis. Veel gefortuneerde Amsterdammers creëerden hier buitenplaatsen die dienst deden als zomerverblijf om de drukke steden te ontvluchten. Naast het hoofdgebouw bouwden ze kassen of een orangerie, stallen en koetshuizen. Het park was vaak versierd met thee- of speelhuisjes (‘follies’) en uitzichtpunten. Daaromheen plantten ze bossen aan. De buitenplaatsen van Kennemerland hebben ieder een eigen geschiedenis en karakter.

De regio beschikt ook over een aantal fraaie kastelen, daterend uit de Middeleeuwen.

Laat u betoveren tijdens de route Buitenplaatsen & Kastelen. Deze wandelroute brengt u langs een aantal van de mooiste buitenplaatsen van Beverwijk, waaronder de statige zomerverblijven Westerhout, Scheybeek en Beeckzangh. Tijdens de wandeling loopt u ook langs de lunetten (defensieve aardwerken) van de Linie van Beverwijk. Op de Creutzberglaan passeert u één van de overgebleven lunetten van de linie. Volop geschiedenis tijdens deze wandeling.