Langs buitenplaatsen en kastelen

Welgestelde stedelingen investeerden vanaf het einde van de 16e eeuw hun spaargeld in landhuizen en landbezit. Dit deed men om ‘s zomers de stank, de pest en de drukte te vermijden. Daarom liggen buitenplaatsen meestal in landschappelijk aantrekkelijke gebieden die vanuit de stad goed bereikbaar waren. Buitenplaatsen worden soms aangezien voor kastelen, maar een kasteel is over het algemeen een adellijk bezit, terwijl een buitenplaats veelal eigendom was van leden van de burgerij. Fiets langs de verschillende locaties en geniet van het bijzondere cultuurlandschap.

Hoofdroute

Route begint en eindigt nabij het NS-station Beverwijk en loopt via het Fietsknooppuntennetwerk. Ergens onderweg beginnen kan natuurlijk ook. De tocht is ca. 50 kilometer lang. De verschillende horecagelegenheden bevinden zich in de directe omgeving van de route.

Alternatieve route

De hoofdroute komt langs de buitenplaatsen Velserbeek, Waterland en Beeckestijn. De alternatieve route loopt langs het landgoed Duin & Kruidberg en de Ruïne van Brederode.

Praktische informatie

Recreatie
Verhuur fietsen Ja
Tocht/Route
Afstand 50
Route kenmerken Fietsknooppuntenroute,Themaroute