Naar zee

Onder deze titel is in het IJmuider Zee- en Havenmuseum een grote (verkoop) expositie te zien van de bekende zeeschilder Fred Boom. Ruim vijftig schilderijen van zijn hand tonen niet alleen zeeën, van kalm tot ruw, van lieflijk tot dreigend, maar ook van de schepen die deze zeeën bevaren van onder meer de visserij, de sleepvaart, de marine en de koopvaardij. Voor liefhebbers van dit genre een lust voor het oog en niet te missen.

Fred Boom werd in 1938 geboren in Koog aan de Zaan in een maritieme familie. In deze familie werden schepen bevaren en getekend. Voor Fred stond het op 16-jarige leeftijd al vast, hij wilde ‘NAAR ZEE’  en varen en maakte zijn eerste zeereis als lichtmatroos op de coaster ‘Heerengracht’. Uiteindelijk koos Fred voor de techniek en ging naar de kweekschool om de opleiding Scheepswerktuigkunde te volgen. In 1959 begon hij bij de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM) op zowel vracht- als passagiersschepen. Na 11 jaar besloot hij het zeemansleven in te ruilen voor een bestaan aan de wal. Eenmaal aan de wal kon hij zich wat meer toeleggen op zijn geliefde hobby, schilderen. Het werk van Fred Boom bestaat uit verschillende technieken, maar de meeste werken heeft de autodidact uitgevoerd in olieverf of gouache.

Gelijktijdig met deze tentoonstelling verschijnt ook het gelijknamige boek ‘NAAR ZEE’. Hierin zijn meer dan 100 afbeeldingen te zien van schilderijen niet alleen uit deze tentoonstelling, maar ook van eerder werk. Het boek kost € 27,50 en is vanaf zaterdag 21 november exclusief te verkrijgen bij de receptie van het museum. Een prachtig cadeau voor de feestdagen.

Deze tentoonstelling loopt tot en met 21 maart 2021.

Het museum is regulier geopend op zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Controleer altijd de website voor actuele openingstijden en ook voor extra openingstijden in de schoolvakanties.

Reserveren vooraf via de website is verplicht en ook het dragen van een mondkapje (13+).  

Praktische informatie

  Van Tot Toelichting
Volwassenen € 7.00
Kinderen € 3.50 t/m 18 jaar
Volwassenen € 5.00 vanaf 65 jaar
Gratis toegang   Houders van de Museumkaart

Vanaf Zaterdag 21 november 2020 tot en met Zondag 21 maart 2021

Dag Van Tot
Zondag 13:00 17:00
Woensdag 13:00 17:00
Zaterdag 13:00 17:00

* Op 1e paasdag, 1e pinksterdag, beide kerstdagen, nieuwjaarsdag en Koningsdag.