Opening van de expositie De Afval-Experience

vrijdag 5 oktober 2018

Op woensdag 10 oktober om 10 uur wordt op de 10e Dag van de Duurzaamheid de tentoonstelling De Afval-Experience, te zien in het Pieter Vermeulen Museum, geopend door wethouder Bram Diepstraten geassisteerd door 2 groepen 6 van de Franciscusschool.

10 oktober is tevens de Dag van de Duurzaamheid en om dat te vieren komt wethouder Sebastiaan Dinjens ’s middags om 14.30 uur naar het Brak-wikkelhuisje aan het Kennemermeer. Hij gaat een verhaal voorlezen aan de kinderen van de woensdagmiddag-groep van buitenschoolse opvang Partou De Dwarsligger. Het verhaal komt uit het boek ‘De kracht van nieuwe energie' dat speciaal voor de 10e editie van de Dag van de Duurzaamheid is geschreven, met als thema ‘energie’. 

De Toekomststoel

De kinderen van de Franciscusschool gaan bij de opening aan de slag met opdrachten uit het afvallaboratorium van Klas op Groen vol spellen, proefjes, ontdekkingen en muziek. Klas op Groen helpt scholen, instellingen en bedrijven op een leuke manier om energiezuiniger, bewuster en maatschappelijk verantwoord bezig te zijn.  De leerlingen van de Franciscusschool gaan ook aan de slag met het versieren van de ‘Toekomststoel’ met hun boodschappen voor een duurzame toekomst. De Toekomststoel is een idee van Jan Terlouw: de versierde lege stoel zal aanschuiven aan alle vergaderzalen op het stadhuis en andere plekken waar besluiten worden genomen. Hij staat symbool voor de duurzame toekomst die daarmee een stem krijgt bij iedere beslissing. De Toekomststoel kan inspireren, een plek ter overdenking bieden, of symbool staan voor de volgende generatie.

De Afval-Experience

De expositie ‘De Afval-Experience’, voor kinderen vanaf 4 jaar, is een interactieve  tentoonstelling over (zwerf-)afval. Bezoekers maken kennis met Samoerai-krijgers Shiro en Sakuma: die schrikken van al het zwerfafval, zoals kauwgom, blikjes, plastic flesjes, snoeppapiertjes en sigarettenpeuken, dat op de grond is gegooid en ze willen daar iets aan doen. Ze besluiten daarom hun wapens om te smelten tot afvalgrijpers en kinderen en jongeren te stimuleren om ook een training tot Samoerai-schoonmaker te gaan doen. Deze Zwerfafval-experience bevat een 12-tal uitdagende, gekke, grappige en educatieve trainingsonderdelen waarbij je van alles over afval leert en duidelijk wordt dat afval opruimen niet stom is maar juist stoer! 

Staal recyclen

De tentoonstelling valt samen met de viering van het ‘100-jarig bestaan Staal’. In de IJmond zal in samenwerking met Tata en HVC het recyclen van staal direct inzichtelijk worden gemaakt: (school)kinderen worden uitgenodigd om via het Pieter Vermeulen Museum staal in te zamelen. Dat staal zal door Tata als grondstof gebruikt worden om iets nieuws te maken voor de kinderen.

Door extra sponsoring kunnen de scholen in de IJmond de tentoonstelling gratis of tegen een gereduceerde prijs bezoeken. 
Om 11.45 uur gaat elke bezoeker na deze inspirerende ochtend een stralende, duurzame toekomst tegemoet!