Boek over de vuurtorens van IJmuiden

vrijdag 30 november 2018

Deze week verschijnt het boekje 'De vuurtorens van IJmuiden', een uitgave van Historische Kring Velsen geschreven door Peter Kouwenhoven. Het is een prachtig vormgegeven boekje met 24 bladzijden in een stevige omslag.

De geschiedenis van de twee vuurtorens

De geschiedenis van beide gietijzeren vuurtorens wordt uitvoerig beschreven aan de hand van bestektekeningen. Ook ziet u foto’s in kleur en zwart-wit en topkaarten vanaf de bestektekeningen uit 1877 tot heden. Het boekje staat vol met wetenswaardigheden: het ontsteken van de lichten op 19  februari 1879, alle verbouwingen die sindsdien aan de torens gepleegd zijn, het inkorten van de buitentoren in 1909, en het verplaatsen van de buitentoren (40 meter zuidwaarts) vanwege het wijzigen van de vaarroute na de verlenging van de pieren in 1967. 

Interessant is  te weten dat het verwijderde deel van de buitentoren een nieuwe bestemming op Vlieland heeft gekregen. Alles bijeen een zeer interessant boekje dat door veel Velsenaren gewaardeerd zal worden. Het boekje is te koop bij de Velsense boekwinkels voor de prijs van € 7,50. 

(foto: Machiel Kraaij)