Nieuwe fietsroute langs buitenplaatsen en kastelen

vrijdag 9 maart 2018

Op de fiets alle buitenplaatsen, landgoederen en kastelen van de IJmond bewonderen? Het kan nu. Er is een fietstocht uitgestippeld door de IJmond.

De fietsroute start bij het NS-station van Beverwijk en is ongeveer 50 kilometer lang. Uiteraard kun je ook op een andere plaats starten, want de fietsroute is hier te downloaden. Bij buitenplaats Beeckestijn is voldoende parkeerruimte voor als je met de auto komt.

Landgoederen in de IJmond

De fietsroute voert je langs buitenplaats Akerendam, villa Beeckzangh, huize Scheybeeck, buitenplaats Velserbeek, landgoed Waterland, buitenplaats Beeckestijn, de ruïne van Brederode, landgoed Duin & Kruidberg, slot Assumburg, château Marquette en huize Westerhout. Uiteraard geniet je tijdens de fietstocht ook van de mooie natuur die de IJmond te bieden heeft. En heb je trek in een lunch of een kop koffie? Dan zijn er rond de route verschillende horecagelegenheden te vinden voor een korte pauze.

Geschiedenis van het gebied

In een bijzonder stuk Noord-Holland stroomde duizenden jaren geleden het Oer-IJ. Een grillige vertakking van de Rijn. Door de eeuwen heen veranderde het landschap steeds weer van aangezicht. Langzaamaan begonnen mensen in het gebied activiteiten te ontplooien. In de 13e eeuw werd een keten van kastelen in het gewest Holland gebouwd ter verdediging tegen de West-Friezen.

Vanaf de Gouden Eeuw lieten rijke Amsterdamse kooplieden buitenplaatsen aanleggen in het gebied. Zo konden ze in de warme zomermaanden de stinkende stad ontvluchten. Er waren toen meer dan 60 van dit soort buitenplaatsen in deze regio.

Fiets nu langs de verschillende locaties en geniet van het bijzondere cultuurlandschap. De route maakt gebruik van het fietsknooppuntensysteem. Dit systeem werkt heel eenvoudig. U fietst de route door de bordjes te volgen van het ene genummerde knooppunt naar het volgende genummerde knooppunt. Op elk knooppunt staat een informatiepaneel met een overzichtskaart zodat u weet waar u bent en waar de andere knooppunten zijn.

Meer informatie
Onder fietsroutes valt meer informatie en de routekaart te vinden.