Theaterspektakel in haven IJmuiden

vrijdag 12 oktober 2018

Het is een roerige tijd in IJmuiden, de jaren ’30. De staalindustrie groeit, de visserij heeft het door de wereldwijde crisis niet makkelijk. IJmuidenaren houden zich met moeite staande in al dit gewoel. Als de politie in 1935 het zeeschip de Calypso aanhoudt in de Noordersluis, blijkt de passagier aan wie ze graag wat vragen over haar echtgenoot willen stellen, spoorloos verdwenen. Men vraagt zich af wat het smeesie (een gekregen vissie) van haar man met het mysterie van de Calypso te maken heeft? Diamantroof...? Smokkel...?’

Het mysterie van mevrouw D.

De vissershaven is dit jaar de thuisbasis voor locatietheatergezelschap Prins te Paard. Zij hebben zich verdiept in de geschiedenis van IJmuiden en stuitten op het onvertelde mysterie van mevrouw D... Prins te Paard neemt je - letterlijk - mee in dit indringende verhaal tijdens een radiotour langs historische plekken in het industriële havengebied. Je stapt in verlengde golfkarretjes en krijgt een koptelefoon opgezet. De voorstelling wordt opgeluisterd door muziek van de beroemde IJmuidense componisten Vlessing en Vreeswijk. De productie is een samenwerking tussen Stadsschouwburg Velsen, Telstar, stichting OIG-IHD, Koelproductions, Prins te Paard en Stichting Industriecultuur.

Gratis beleven

De radiotour van Prins te Paard gaat vijf keer spelen en is gratis bij te wonen. Reserveer wel je plekje op de website van Industriecultuur.nl. De minimale leeftijd is 10 jaar, warme kleding wordt aanbevolen. De tocht start bij koffiebar The Harbour aan de Halkade 19a in IJmuiden. Daar neem je natuurlijk voor 3,50 het koffiemenu ‘Industrietje’: een prachtig versierde koffie met een minitompouce en vervolgens stap je aan boord om dit theatrale mysterie te beleven!

Speelschema Mysterie van mevrouw D.:
• Vrijdag 19 oktober: aanvang 19.30 uur (TRY OUT)
• Zaterdag 20 oktober: aanvang 16.00 uur
• Zaterdag 20 oktober: aanvang 19.30 uur
• Zondag 21 oktober: aanvang 13.30 uur
• Zondag 21 oktober: aanvang 16.00 uur

Week van de Industriecultuur

Prins te paard trapt in IJmuiden de Week van de Industriecultuur af. Een week waarin bedrijven, organisaties en omwonenden samen het industriële en culturele erfgoed in het Noordzeekanaalgebied vieren. In de herfstvakantie van 20 t/m 28 oktober zijn er meer dan tachtig activiteiten en bedrijfsbezoeken in IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad die de lokale industrie verbinden met haar omgeving.