Visgerechten uit IJmuiden

maandag 28 mei 2018

Welk visgerecht is typisch IJmuiden? Dat willen het Havenfestival IJmond en IJmuiden Rauw aan Zee graag weten. Daarom is er een wedstrijd georganiseerd. Een jury heeft drie gerechten uitgekozen.

Drie typisch IJmuidense visgerechten

Uit alle inzendingen zijn drie recepten uitgekozen door een vakjury. René Pluijm heeft deze gerechten voor ons bereid. In de video kun je de resultaten zien. Aan jou om nu te bepalen welke jij het beste bij IJmuiden vindt passen. Hoe? Door een stem uit te brengen op onze Facebookpagina.

Gerecht 1: Viscake

Het eerste gerecht is een viscake, ingezonden door Astrid van der Velden.

Wat heb je nodig? Een cakevorm, een blikje kreeftensoep (circa 400 ml), stukjes niet té gare vis (gebakken of gekookt, niet gepaneerd!), een handvol garnalen, 4 eieren en eventueel een scheutje room (pas op, het vervlakt de smaak wat) en/of cognac.

Hoe bereid je het?
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Klop het eiwit van 1 ei licht op.
3. Meng het opgeklopte eiwit en de dooier plus de drie overige eieren door de onverdunde kreeftensoep.
4. Voeg de stukken vis en garnalen toe en eventueel de room of cognac.
5. Roer alles door elkaar en giet in een ingevette cakevorm.
6. Zet de cakevorm in de oven gedurende circa 35 minuten. Controleer af en toe met prikker of de binnenkant al droog is.

De viscake is lekker als voorgerecht, geserveerd in plakken met mayonaise of beurre blanc. Eet Smakelijk!

Gerecht 2: Keeltjes en lippen van kabeljauw

Het tweede gerecht zijn keeltjes, lippen en wangetjes van kabeljauw, ingezonden door Gijsbrecht de Zeeuw.

Wat heb je nodig? Gefileerde keeltjes, lippen en wangetjes van kabeljauw, gekookte aardappelen, gesmolten boterjus of margarine en mosterd.

Dit gerecht wordt al heel lang gegeten door familie De Zeeuw. Nu ook door jou? Eet smakelijk!

Gerecht 3: Vissticks

Het derde gerecht zijn vissticks, ingezonden door Els Zorgdrager.

Hoe bereid je het? Een stuk kabeljauw door een beslag van eieren, volle koffiemelk, peper en zout halen en dan met paneermeel bedekken. Je bakt de stukken in een flinke laag olie.

De vissticks moet je warm opeten met een zelfgemaakte vissaus van mayonaise, cornichons, peterselie en een klein scheutje IJmuidense kruidenbitter. Eet smakelijk!

Stem nu!

Welk van de drie gerechten vind jij typisch IJmuiden? Jij kunt dat bepalen. Door je stem voor 11 juni uit te brengen op onze Facebookpagina. Het winnende gerecht kun je tijdens het Havenfestival IJmond (23 en 24 juni) proeven in het IJmuiden Rauw aan Zee-paviljoen.