Zondag 1 april publieksdag van het Forteiland IJmuiden

donderdag 22 maart 2018

Onder begeleiding van gidsen kunnen de bezoekers een interessante, boeiende en leerzame wandeling maken in en rond dit uit 1888 daterende pantserfort. Het fort heeft drie verdiepingen, meer dan 70 zalen en kamers en een grotendeels ondergronds gangenstelsel van bijna 600 meter lengte.

In één van de kamers is door Nico van Gijn een expositie samengesteld over het Haarlemse Verzet. Hannie Schaft, ‘het meisje met het rode haar’ was een actief lid van het verzet tegen de Duitse onderdrukking. Tijdens het rondbrengen van illegale bladen werd ze bij de versperring van de Jan Gijzenkade in Haarlem gearresteerd en naar het Huis van Bewaring in Amsterdam gebracht. Op 17 april 1945, een paar weken voor de bevrijding, werd Hannie in de duinen bij Overveen geëxecuteerd en terplekke begraven.

De overtocht naar het Forteiland duurt ongeveer 5 minuten en wordt verzorgd met de ‘Koningin Emma’, een zeewaardig passagiersschip met een vaste ligplaats aan de Kop van de Haven in IJmuiden. De vertrektijden zijn: 10.45, 12.45 en 15.10 uur. Retourvaart naar keuze om 13.00, 15.15 of 17.15 uur.

Na de overtocht wordt u aan de steiger op het eiland ontvangen door deskundige gidsen van de Vereniging Forteiland IJmuiden. De rondleiding door een gids is bij de prijs inbegrepen. Men kan in de verwarmde Koepelzaal van het fort of op het aangrenzende buitenterras genieten van een hapje en een drankje. Er kan helaas niet gepind worden. Mindervaliden moeten er rekening mee houden dat het fort niet overal makkelijk begaanbaar is.

Toegangskaarten voor de overtocht kosten €12.50 per persoon. Kaarten kunnen vooraf worden besteld via internet www.ijmuidenserondvaart.nl of telefonisch: (0255) 511 676. Ook aan boord van de ‘Koningin Emma’ kunnen kaarten worden gekocht.