Festung IJmuiden

donderdag 11 april 2019

Met de herdenkingsmaand mei op komst is vanaf zaterdag 13 april in het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden de expositie ‘Festung IJmuiden’ te zien.

Chaos in Velsen

Deze expositie vertelt over de eerste chaotische dagen van de Tweede Wereldoorlog in IJmuiden, de veranderingen in de Velsense dorpen voor de aanleg van Festung IJmuiden, de zware bombardementen op de havens en hoogovens, aangevuld met persoonlijke verhalen van inwoners van Velsen. 
Voor Festung IJmuiden zijn in IJmuiden, Velsen Noord en Zuid, Driehuis en Santpoort tussen 1940 en 1945 duizenden woningen afgebroken en daarom ook vele duizenden bewoners gedwongen geëvacueerd. Na de oorlog vonden zij vaak alleen brokstukken terug van wat eens hun huis was. Het havengebied was een grote gatenkaas met bomkraters van meer dan dertig meter doorsnee. 

Expositie tot en met 1 september

Deze expositie is te bezichtigen in de Industriezaal en loopt tot en met 1 september. Hierna volgt aansluitend een fototentoonstelling over de wederopbouw van Velsen en de bijzondere architectuur van Dudok. Het museum is geopend op de woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13:00 uur tot 17:00 uur. In de meivakantie (20 april t/m 5 mei) is het museum extra middagen geopend. Koningsdag en 1e Paasdag is het museum gesloten. Museumkaart geldig. Voor de actuele openingstijden kunt u terecht op de website www.zeehavenmuseum.nl.