Van alles te doen in meivakantie Pieter Vermeulen Museum

dinsdag 9 april 2019

Tijdens de voorjaarsvakantie is de expositie ‘De Afval-Experience’ te zien voor kinderen vanaf 4 jaar: in een 12-tal uitdagende, gekke, grappige en educatieve trainingsonderdelen leren ze van alles over zwerfafval, en vooral dat afval opruimen niet stom is maar juist stoer! Maar er is nog veel meer.

Vanaf 1 mei t/m is ook de mini- expo van het hoogheemraadschap van Rijnland, ‘Het Waterleven’ in sloten, vijvers en rivieren, te zien met een echt aquarium waarin het waterleven in de sloot te bewonderen is en je oog in oog kan komen te staan met een reuzevis van wel 1,5 meter.

Poppenkast!   

Op woensdag 24 april en woensdag 1 mei is er voor de kleintjes om 13.30 de (entree van het museum + gratis) poppenkastvoorstelling “Rommel in het bos” (vanaf 3 jaar).

Ga aan de slag met blik of schilder een salamander of kikker   

Op dinsdag 23 april, woensdag 24 april, vrijdag 26 februari, dinsdag 30 april en vrijdag 3 mei en kun je van 13.30 tot 15.30 meedoen aan de knutsel-workshops: maak van blik een pennenbakje of slang of lieveheersbeestje. Je kunt ook kiezen voor het beschilderen van een salamander of kikker van gips. Kosten € 1,50 + de entreeprijs voor het museum.

Test het water uit je vijver of slootje

Op woensdagmiddag 1 en 8 mei van 13.00 tot 16.00 uur is Henk Meijer, specialist op het gebied van waterkwaliteit, -dieren en –planten bij waterschap Rijnland en natuurgids bij het IVN, in het museum om van alles te vertellen over waterdieren, gezond water, waterplanten etc.

Als je met een afgesloten potje, flesje of bakje uit je eigen vijver of uit de vijver of sloot in de buurt naar het museum komt, kun je onder begeleiding van Henk aan de slag met een aantal testjes waarmee je kunt meten hoe schoon en gezond het water is. Met loepjes kun je ontdekken of er ook kleine diertjes of planten in het water zitten. Zitten die erin? Gaaf! Via zoekkaarten en met hulp van Henk, ontdek je welke diertjes en planten dat zijn en wat zij betekenen voor het water. 

Op de locatie Brak science center aan het IJmuider strand bij het Kennemermeer kunnen kinderen tussen de 7 en 13 jaar op donderdag 2 mei meedoen met het Zoutwaterlaboratorium. Als een echte onderzoeker neem je monsters uit de zee en kan je zelf experimenten uitvoeren. Je leert de basisbeginselen van het laboratorium werk onder professionele begeleiding van het Hemlab team. Kaartjes zijn voor € 6,50 online verkrijgbaar!

Informatieavond op woensdag 1 mei

Op woensdagavond 1 mei vanaf 19.30 vertelt Henk Meijer in het museum over het waterleven in de sloot, (zwem)plas en vijver. Hoe schoon en gezond is het water in onze omgeving en op welke manier kan de kwaliteit verbeterd worden: wat doet Rijnland daaraan en wat kun je zelf doen? De lezing is gratis maar het is voor de organisatie prettig als u zich vooraf aanmeldt via info@pieter-vermeulen-museum.nl 

Word ook museuminspecteur!

Als je alles in het museum hebt bekeken, de afval-experience hebt gedaan en meegedaan hebt aan de activiteiten, geef dan je persoonlijke mening en beoordeling over het museum en de tentoonstelling op https://museumkids.nl/inspect. Dan wordt het Pieter Vermeulen Museum misschien wel weer het leukste KIDSPROOF museum van Nederland!