Opening tentoonstelling 'Brederode en onderduikers' en Kinderboekenweek

maandag 5 oktober 2020

Afgelopen zaterdag is de nieuwe tentoonstelling geopend met bijzondere maquettes, die het verhaal vertellen van Brederode en Onderduikers en de Verdwenen Buitenplaatsen.

De familie Van Dijk was verheugd de maquette van hun vader op Brederode te zien dankzij een bruikleen van museum Museon in Den Haag. ‘Wat zou hij daar trots op zijn geweest.’ Jan Morren, auteur en maquettebouwer van de buitenplaatsen, kreeg terecht een pluim voor zijn werk.

Kinderboekenweek

Komend weekend is het Kinderboekenweek met het thema En toen... Beheerder Angelique Schipper is ook schrijfster en bezig met haar nieuwe kinderboek ‘Juffrouw HEndriKS en de vloek van de Ruïne van Brederode’. Want waarom is het kasteel in een ruïne veranderd? Angelique vertelt alvast een verhaal uit haar boek over Yolande de Lalaing, onze laatste kasteelvrouwe die als gifmengster de stad Utrecht moest verlaten.

Op zondag is Yolande de Lalaing persoonlijk aanwezig. Van haar hand is in de Donjon een bijzondere collectie Brederode-poppen te zien. Ridder Reinout in harnas is gemaakt door haar zoon Juriaan toen hij 12 jaar oud was. Ook op andere plekjes op de Ruïne kun je een verhaal tegenkomen. Beheerder Rob heeft een koffer met oude kinderboeken over Brederode. En toen? Kom maar kijken en luisteren! Reserveer je tickets via www.ruinevanbrederode.nl. De Ruïne is dankzij dat het een Ruïne is coronaproof!

Met dank aan de gemeente Velsen voor het mede mogelijk maken van de tentoonstelling.