Zondag 5 juli Anderhalvemeter Publieksdag Forteiland IJmuiden

maandag 29 juni 2020

Forteiland houdt zondag 5 juli haar eerste publieksdag van dit jaar. Het fort bij IJmuiden heeft een zeer bewogen geschiedenis. Gebouwd tussen 1881 en 1888 met drie verdiepingen, 72 zalen en kamers en een grotendeels ondergronds gangenstelsel van 585 meter is het gebouw het grootste fort van de 'Stelling van Amsterdam'.

Uitgerust met vijf zware kanonnen in de pantsergalerij aan de zeezijde en twee kanonnen in een koepel aan de landzijde was het destijds een geweldige bewaker voor onze hoofdstad. Maar nog geen veertig jaar later werden de 40 ton zware mastodonten afgekeurd en in 1943 door de Duitse bezetter in stukken afgevoerd naar de smeltovens van de staalfabriek. Tot 1963 werd het fort nog gebruikt en bewaakt, maar als vestingwerk opgeheven en verlaten.

UNESCO Werelderfgoed

In december 1996, toen de Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO werd geplaatst, werd begonnen om het verloederde fort te restaureren. Langzaam maar zeker kregen het fort en de omgeving zijn vroegere allure weer terug. Het is nu een tijdloos ondergronds monument dat zijn geheimzinnige karakter heeft behouden.

Overtocht met de Koningin Emma

De overtocht naar het Forteiland duurt ongeveer vijf minuten en wordt verzorgd met de 'Koningin Emma', een zeewaardig passagiersschip met een vaste ligplaats aan de Kop van de Haven in IJmuiden. De vertrektijden zijn: 10.45, 12.45 en 15.10 uur. Retourvaart naar keuze om 13.00, 15.15 of 17.20 uur.

Er lopen geen gidsen mee

Vanwege coronamaatregelen lopen er geen gidsen mee, maar mag men zelf rondlopen op het Forteiland en is er eenrichtingsverkeer ingesteld. Bezienswaardige punten zijn voorzien van een QR-code. Ook staat daar een gids opgesteld waaraan u vragen kunt stellen. Men kan in de Koepelzaal van het fort of op het aangrenzende buitenterras genieten van een zelfmeegenomen hapje en een drankje. Mindervaliden moeten er rekening mee houden dat het fort niet overal makkelijk begaanbaar is.

Toegangskaarten voor overtocht en rondleiding kosten € 12,50 per persoon. Kaarten kunnen vooraf worden besteld via internet: www.ijmuidenserondvaart.nl of telefonisch: 0255-511676.