Industriecultuur annuleert programma

woensdag 14 oktober 2020

Met pijn in het hart is besloten om vanaf donderdag 15 oktober het resterende programma van de Week van de Industriecultuur te annuleren. De aangescherpte maatregelen die het kabinet afgelopen dinsdag heeft aangekondigd, en met name die rondom evenementen en de oproep om het (sociale) verkeer zoveel mogelijk te beperken, zorgen ervoor dat we dit besluit nemen. Een moeilijk besluit, maar met zorg voor ieders gezondheid en passend bij de maatregelen die vanaf nu gelden in Nederland.

Reden te meer om heel dankbaar terug te kijken op de afgelopen dagen, want wat een knallende start van de Week van de Industriecultuur beleefden we. Zeker dertig activiteiten hebben we op verantwoorde en weloverwogen wijze samen met bewoners en bezoekers van het Noordzeekanaalgebied mogen beleven. We nemen jullie graag even mee terug.

Over water

In IJmuiden ging afgelopen vrijdag de kurk van de champagnefles bij de opening van de fotoexpositie ‘Van Sluis tot Zaan’ en tegelijkertijd ging de verlichting aan op de Watertoren, de Halkade en het Zee- en Havenmuseum. Deelnemers werden vervolgens per boot meegenomen op de safari door de haven van IJmuiden en konden op open zee genieten van de indrukwekkende skyline. Per RIB boot ging het programma op zaterdag verder en vanuit de haven van Beverwijk vertrok er op zondag een boot met verrassende verhalen over de bedrijvigheid in Beverwijk.

Ook beste stuurlui aan wal

Tijdens de workshops tekenen van Eric J. Coolen en schilderen van Marcella van Zanten werden werkelijk meesterwerken geproduceerd en ook de masterclasses fotografie en de Instameet in Beverwijk met Monique Anrochte leverden prachtige plaatjes op. Ook in Zaanstad werd het Hembrugterrein grondig verkend met smartphones en camera’s; tijdens de Instameet van Marjolein Lensink en de rondleiding van het Zaans Museum kwam de geschiedenis van dit voormalig militaire terrein, waar tot eind vorige eeuw vuurwapens, artillerie en munitie werden geproduceerd, weer even tot leven.

Theater en kunst

Ondertussen vocht Don Qu in de Zaanse Vermaning tegen de draken en de monsters van de industriële vooruitgang en verwelkomde IFIKZ ook de bezoekers bij de fototentoonstelling en het filmfestival over de industriële ontwikkelingen in de Zaanstreek. De haven van Beverwijk was opnieuw het decor voor een historisch theaterstuk van Erris van Ginkel. Het publiek werd meegevoerd in het verhaal over de stoomtram die ruim honderd jaar geleden ging rijden tussen Beverwijk en Wijk aan Zee. Het bracht naast vooruitgang ook drama en dat werd indrukwekkend onderstreept door het dansoptreden van DanceWorks Velsen met de choreografie van Barbara Droog. Al lopend over het bedrijventerrein zagen we wuivende oranje vlaggetjes aan een kraan en konden we door een industriële kijker naar een fantasiewereld kijken, onderdelen van de kunstmanifestatie WERKEN; initiatief van vijf kunstenaars op uitnodiging van Instituut voor Toegepaste Integrale Waanzin en de Broedmachine.