Street art project ‘Kantje Pikken’ gaat van start

maandag 13 juli 2020

In het havengebied van IJmuiden realiseren we deze zomer op verschillende locaties langs de route naar IJmuiden aan Zee Street art. De gemeente zocht hierin de samenwerking met Amsterdam Street Art (ASA) en maakte gebruik van de expertise van de Velsense kunstcommissie. Het project heet ‘Kantje Pikken’ met een knipoog en verwijzing naar de IJmuidense betekenis om heerlijke verse vis in de haven te eten en ondertussen (al dan niet wandelend) naar de verschillende schepen te kijken.

Het realiseren van Street art is een onderdeel van het project ”de Rauwe Loper” van de gemeente Velsen. Met de uitrollen van de rauwe loper laten we de bezoekers en inwoners van IJmuiden het rauwe karakter van IJmuiden ervaren We laten met trots zien wat IJmuiden allemaal te bieden heeft.

Samenwerking gemeente Velsen, de pandeigenaren, Amsterdam Street Art, Rigo Verffabriek en de Kunstcommissie
De Kunstcommissie Velsen bracht het afgelopen jaar verschillende locaties langs de Haven en Pierroute in kaart . Na overleg met de eigenaren zijn er verschillende locaties gevonden waarop Street art gerealiseerd wordt. Van 2 locaties is een definitieve go. De pandeigenaren stellen hun muren gratis beschikbaar. In samenwerking met Amsterdam Street Art zijn per locatie verschillende kunstenaars geselecteerd. De selectie resulteerde in een groep hoogstaande (inter)nationale kunstenaars die met hun werk passen bij de rauwe identiteit van IJmuiden. Voor dit project werken we intensief samen met Rigo Verffabriek. We starten met twee muren, van Wageningen Marine Research en aannemersbedrijf de Branding. Kunstenaars duo Bier en Brood, tevens winnaar van de Benelux Street Art awards 2018, zal voor beide locaties een spraakmakende muurschildering (mural) realiseren. De uitvoering start vanaf 17 augustus en loopt door tot eind augustus 2020. Zie voor actuele informatie Facebook pagina ASA, of IJmuiden Rauw aan Zee #Kantje Pikken.

Wat is er nog meer gedaan vanuit de Rauwe Loper?
Het doel is de toegankelijkheid te verbeteren. De herkenbaarheid van het DNA van IJmuiden te vergroten en bezoekers, cruisetoeristen en de inwoners een welkom gevoel te geven. Het vergroten van de herkenbaarheid en de toegankelijkheid doen we door elementen toe te voegen die het unieke karakter van IJmuiden versterken. Zo zijn er banken van oude meerpalen met een IJM stempel geplaatst; dit verwijst naar de IJmuidense scheepvaart. Ook staan er inmiddels cortenstalen prullenbakken met IJM op verschillende plekken. Op de weg richting strand Noordpier is, ter verduidelijking, signing op de weg aangebracht. En aan de Dokweg is een plattegrond met cortenstalen dakje geplaatst, geheel in rauwe stijl. Bij IJmuiderslag bij de Kop van de Haven, IJmuiderslag, Strand Noordpier en IJmuiden aan Zee is een verrekijker geplaatst. De omgeving van het Cornelis Vreeswijkbeeld in IJmuiden aan Zee is opgeknapt. En onlangs zijn nieuwe toeristische borden en ondernemersframes o.a. bij de entrees van de stranden, de kop van de haven en de terminals geplaatst van oude meerpalen met ook een IJm stempel er op.