Stranden in IJmuiden

IJmuiden beschikt over drie stranden: IJmuiderslag, IJmuiden aan Zee en Strand NoordpierDe stranden zijn zo ingericht dat alle groepen bezoekers – rustzoekers en actieve bezoekers – er hun plek kunnen vinden.

Strand Noordpier

Strand Noordpier ligt  ten noorden van het Noordzeekanaal en is bereikbaar via Wijk aan Zee en de Reyndersweg. Dit strand is geschikt voor actieve watersporten. Door de ligging van de Noordpier ontstaat er een speciale golfstroming die zeer geschikt is voor golf-, wind- en kitesurfenJe kunt je eigen surfplank meenemen of ter plaatse een huren. Ook kun je les nemen of gewoon lekker kijken naar alle bedrijvigheid vanaf het strand of het terras.

Op het strand vind je drie strandpaviljoens: Timboektoe en Aloha. Verder zijn er gevestigd de surfwinkel en surfschool Ozlines, surfvereniging Hui Nalu en Outstanding Events voor actieve bedrijfsuitjes. Aan de parkeerplaats ligt het restaurant Sea You.  

Langs de Reyndersweg en op de parkeerplaats kun je in de vakken gratis parkeren.

Strand IJmuiden aan Zee

Strand IJmuiden aan Zee ligt bij de jachthaven Marina Seaport IJmuiden en is bereikbaar via de borden Strand IJmuiden aan Zee. Dit strand is geschikt voor actieve watersporten. Door de ligging van de Zuidpier ontstaat er een golfstroming die zeer geschikt is voor wind- en kitesurfen. Maar ook gezinnen hebben het naar hun zin op het recreatiedeel van het strand.

Op het strand vind je paviljoen Zeezicht, paviljoen Zilt aan Zee, ZanDiego en paviljoen Noordzee.

In de duinen liggen de overblijfselen van de Atlantikwall, een rij van verschillende bunkers uit WO II. Via een bunkerroute loop je door de duinen langs de bunkers richting het strand IJmuiderslag. Het strand is zowel met de auto als het openbaar vervoer (bus) goed te bereiken. Er is een ruim aanbod aan parkeerplaatsen.

Strand IJmuiderslag

IJmuiderslag ligt ten zuiden van het strand van IJmuiden aan Zee en is bereikbaar via de borden IJmuiderslag. Het zuidelijke deel van dit strand is een hondenlosloopgebied. Dit strand is onder andere geschikt voor blokarten, kitebuggying, strandzeilen en paardrijden. Aan dit strand zijn het strandpaviljoen Beach Inn, Seaside Sports en het wind- en watersportcentrum Hightide te vinden.

IJmuiderslag ligt tegen het natuurgebied Nationaal Park Zuid-Kennemerland aan waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Parkeren is mogelijk bovenaan bij de strandingang (maximaal 2 of  4 uur, afhankelijk van de zone) of op het grote parkeerterrein bij de Heerenduinweg (alleen in de zomerperiode is de hele dag parkeren hier mogelijk).

Strandzones (indeling toegestane strandactiviteiten)

Wil je weten wat je waar kunt doen op het strand? Waar kun je bijvoorbeeld blokarten? Of waar mogen de honden loslopen? Mag je met paarden op het strand? Meer informatie over zonering vind je op deze pagina.

Toegankelijkheid minder validen

Op alle stranden worden strandrolstoelen gratis ter beschikking gesteld. Ook rijdt er een strandtaxi op het strand IJmuiden aan Zee. Hier vind je meer informatie over de toegankelijkheid voor minder validen.

Naaktrecreatie

Voor personen die graag naakt willen recreëren, dit is toegestaan tussen IJmuiderslag en strand van Bloemendaal, het is een officieel naaktstrand tussen paal 58,0 en 58,425.